Începe devreme, începe acum!

Zilele trecute, analizând ce am făcut bine în ultima perioadă și ce am de îmbunătățit, mi-a venit în minte următoarea analogie (îți spun puțin mai încolo și pentru ce e analogia).
Gândește-te la imaginea unui câmp frumos, poate chiar unul pe care-l știi din copilărie, de acasă sau de la bunici.
Acum imaginează-ți că acest câmp acesta are o cărare super bătătorită prin el, cărare care te duce din punctul A în punctul B, B fiind un loc atractiv, poate chiar locul în care îți petreceai mult timp cu prietenii.
Intuiesc că de fiecare dată când plecai spre B, din orice punct ai fi făcut-o, preferai să ajungi la cărare pentru că e mult mai ușor să ajungi la B pe acolo, decât prin iarbă sau vegetație densă, right?
După ani și ani, B își cam pierde din atractivitate, prietenii tăi nu mai sunt acolo și probabil că oricum și tu îți dorești altceva.
Poate că vrei să ajungi în C, D sau Z unde se întâmplă lucruri faine, dar de fiecare dată când vezi acea cărare, primul impuls e să te pornești către B, în speranța că poate poate B nu s-a schimbat așa de mult sau că B e încă un loc atractiv.
Și de multe ori poate chiar asculți acel impuls, în speranța că vei regăsi măcar o parte din vechiul B acolo.
Tiparele comportamentale, căile bătătorite ale subconștientului
Analogia e legată de modul în care funcționează tiparele comportamentale subconștiente. Acele tipare comportamentale bine întipărite în mințile noastre și pe care le putem facem oricând și la orice oră. Genul de lucruri pe care le facem pe repeat și fără să le dăm atenție.
Avem multe astfel de tipare pentru că mintea umană iubește eficiența și ea caută să economisească resurse și energie tot timpul. Ceea ce e minunat!
Ce nu e grozav e că putem merge în ambele spectre cu ele. Putem avea astfel de tipare care ne aduc multe beneficii și rezultate și, în același timp, avem cu siguranță și tipare mai puțin pozitive sau care au fost cândva pozitive, dar nu mai au sens pentru contextul nostru din prezent.
Un exemplu bun pentru asta sunt obiceiurile. Cu toții avem obiceiuri super bune, cum ar fi spălatul pe dinți de două ori pe zi, mersul la sală sau un sport pe care-l practicăm regulat, economisirea și multe altele. În același timp, cu toții avem măcar un obicei mai puțin pozitiv sau care nu ne susține deloc.
Un exemplu personal
Acest exemplu personal despre nevoia de a avea totul perfect atunci când începeam ceva nou. Am spus să scriu despre asta pentru că îl văd des în jur.
Bineînțeles, nu se aplică în orice situație, dar cred că putem începe imperfect în multe cazuri.
Totul a pornit de la un tipar pe care eu l-am avut multă vreme, care se leagă de ceea ce povesteam alaltăieri – multe idei faine, puțină acțiune și rezultate.
Tiparul era cam așa. Aveam o idee, mă entuziasmam foarte tare, de la ideea inițială îmi veneau multe alte idei care să o susțină, până când totul devenea prea mare, fain și foarte greu de implementat. Motiv pentru care am ratat o mulțime de oportunități
Și asta poate să fie al naibii de frustrant. Dureros pe alocuri.
Anul acesta, după reparat și reconstruit alte aspecte mult mai importante de-a lungul ultimilor 5-6 ani, am decis că a venit vremea să mă ocup și de asta
Ca orice coach care se respectă, am făcut puțină muncă de investigație ca să găsesc sursa tiparului, am găsit-o, am eliminat-o și mi-am dat o temă.
Probabil că te deja te intrebi ce treabă au temele cu tiparele subconștiente. Mă bucur că ai întrebat 🙂
Un mod de a construi tipare noi
Răspunsul scurt e că dacă ai făcut lucrurile într-un fel anume până azi și azi decizi că modul acela nu mai e potrivit sau nu te mai susține, pe lângă eliminarea tiparului vechi, ai nevoie să începi să faci acel lucru în alt mod, ca să întărești schimbarea.
Cu Programarea Neuro-Lingvistică e foarte ușor să acoperim, să distrugem acea cărare bătătorită de care ziceam la început și astfel avem din nou un câmp cu multiple posibilități de a crea noi cărări spre multe destinații.
Provocarea e că pentru o perioadă, vei vedea foarte clar pe unde a fost vechea cărare și există riscul să preferi să mergi din nou pe acolo sau puțin pe lângă ea, din obișnuință, chiar dacă drumul nu mai conduce spre un loc bun pentru tine sau nu te conduce spre el într-un mod eficient.
Rolul temelor e fix acesta, de a începe să bătătorești o cărare nouă, spre alt loc sau poate spre același loc, dar într-un timp mai scurt, cu o eficiență mai mare sau cu un consum de energie redus.
Revenind la temă, a mea a fost următoarea: să-mi lansez website-ul cât mai repede, într-o formă rezonabilă și să iterez, îmbunătățesc ulterior.
Am făcut asta pentru că aveam multe idei de articole și după ce am început să le scriu, mi-am spus că ar fi util să fac SEO pentru site, astfel încât atunci când am prima versiune finalizată, să am deja trafic organic din Google.
Intuiam atunci că voi avea nevoie de vreo 3-6 luni, până ce voi avea câteva vizite.
Long story short, l-am lansat la final de mai, într-o formă imperfectă, cu multe probleme, dar pentru o perioadă de timp nu l-am promovat deloc și am făcut update-uri dese oricând am avut timp liber. În schimb m-am concentrat la început să pun conținut și să scriu 5 articole.
Azi, la mai puțin de 3 luni de când e live și vreo 40 de zile de la ultimele 2 articole, traficul din Google e în medie 7.5%, în ultimele săptămâni.
Decizia de a-l lansa repede și de a îmbunătăți ulterior a fost una excelentă. Mai fac și următoarele decizii vor fi în zona de business și product development.
Începe devreme, începe înainte să fii pregătit
Te încurajez și pe tine să începi devreme!
Mai mult, te încurajez să începi înainte de a fi pregătită sau pregătit!
Acțiunea și mișcarea generează și mai multă acțiune și mișcare, iar eventualele obstacole pot fi depășite mult mai ușor din mers, decât stând pe loc.
Începe acum!
Subiecte