Ce este coachingul și cum te poate ajuta?
Acum puțin timp am văzut un mesaj pe o rețea de socializare care suna cam așa: „nu știu dacă e doar în cercul meu de cunoștințe, dar în ultima vreme, parcă toată lumea e un coach, face un training de coaching sau e într-un proces de coaching, ca și client”. 🙂
Asta descrie destul de bine efervescența din jurul industriei de coaching din prezent. E o industrie aflată într-o creștere accelerată, creștere datorată beneficiilor mari pe care le aduce atât în zona profesionalăși de business, cât și pe plan personal.
Întrebarea ce este coachingul e, prin urmare, una foarte actuală.
Sumar:
- Scurtă istorie
- Ce este coachingul de fapt?
- Cum funcționează?
- Cine poate beneficia de susținerea unui coach?
- Tipuri de probleme sau situații potrivite în coaching
- Tipuri de coaching
- Diferențele dintre coaching și training, mentorat, consultanță sau terapie
- Concluzie
Scurtă istorie
Coachingul există de mult timp. Până recent a fost cunoscut doar datorită sportului, însă conform Wikipedia, prima utilizare a termenului coach a apărut în jurul anului 1830, în jargonul Universității Oxford, și făcea referire la un tutor/instructor care susținea un student să obțină rezultate mai bune la un examen.
Practic, cuvântul coaching făcea referire colaborarea dintre 2 oameni, folosind un proces prin care coach-ul susținea clientul/studentul să ajungă din locul unde se află în prezent până la rezultatul dorit.
Prima utilizare a termenului în legătură cu sportul a venit abia în 1861 și personal coaching-ul sau life coachingul din ziua de azi sunt mult mult mai aproape de origini decât ceea ce e acum coachingul din sportul de performanță.
Ce este coachingul de fapt?

Coachingul este un proces care are ca scop îmbunătățirea performanței și sau depășirea provocărilor sau problemelor.
Coaching-ul mai poate fi definit ca fiind arta de a aduce un client într-o stare plină de resurse, astfel încât să poată să-și folosească propria putere personală pentru a fi mai mult, a face mai mult sau a obține mai mult din ceea ce își dorește.
Deși există multe modele de coaching, un coach nu e un expert în zona în care clientul are problem/obiectivul, e mai degrabă un facilitator al schimbării sau transformării clientului.
Există o diferență majoră între a învăța pe cineva și a-l ajuta să învețe sau a-l ajuta să se transforme. În coaching, coachul ajută clientul să-și îmbunătățească propria performanță, cu alte cuvinte, îl susține să învețe.
Un coach știe că fiecare client are întotdeauna răspunsul la propriile probleme, dar înțelege că ar putea avea nevoie de susținere pentru a găsi ceea ce funcționează pentru el.
Cum funcționează coachingul?
Am văzut video-ul de mai jos la un coleg coach și cred că e cea mai bună reprezentare vizuală a felului în care funcționează un proces de coaching. E un parteneriat bazat pe încredere, asumare 100% din ambele părți și disponibilitatea de a acționa din partea clientului, cu susținerea necondiționată a coach-ului.
Cine poate beneficia de susținerea unui coach?
„Cine lucrează cu un coach? Câștigătorii, cei care vor mai multe rezultate.” – Chicago Tribune
În acest moment, probabil că toții executivii de top apelează la serviciile unui coach. Tim Cook, Bill Gates sau Jeff Bezos sunt câteva exemple de astfel de oameni care au făcut public faptul că apelează sau au apelat la susținerea unui coach.
Președinții americani Bill Clinton și Barack Obama sunt alte două exemple, ei apelând la un coach cu pregătire în Programare Neuro-Lingvistică, cei doi fiind urmând și cursuri de NLP.
În sport, Serena Williams sau Andre Agassi au beneficiat de ajutorul unui coach în perioadele complicate din cariera lor sau atunci când au vrut să-și ducă jocul la un alt nivel.
Asta înseamnă că procesul coach-client are suficiente beneficii să fie folosit de către oameni care țintesc excelența. În schimb nu înseamnă că e accesibil doar la acest nivel. Oricine poate beneficia de suportul unui coach.
Tipuri de probleme sau situații potrivite în coaching
Bineînțeles, mai jos nu este o listă completă, dar te va ajuta să-ți faci o imagine mai bună despre cazurile când un coach te poate ajuta.
- Ești blocat/ blocată și nu vezi soluții;
- Vrei CLARITATE (adică ești în situația în care nu știi exact ce vrei);
- Vrei să acționezi, dar nu o faci (antidotul pentru amânare/procrastinare);
- Vrei la nivelul următor în viață, în carieră sau în business;
- Vrei să faci o schimbare, dar ți-e frică/greu să o faci;
- Simți că ceva lipsește, deși teoretic, toate par bune în viața ta;
- Ai ticuri sau fobii și vrei să scapi de ele;
- Te simți stresat/ă sau copleșit/ă tot timpul;
- Ești în burnout sau stări similare, din care ți-e greu să te pui în mișcare;
- Ai un obiectiv important și vrei să te asiguri că-l îndeplinești.
Tipuri de coaching
În ziua de azi, există multe tipuri sau nișe de de coaching. Există multe diferențe între profesioniștii din lumea coaching-ului, începând de la instrumentele pe care le folosesc și până la tipul de client căruia i se adresează. Mai jos sunt doar câteva dintre cele mai importante tipuri sau nișe.
Life coaching
Este potrivit persoanelor de orice vârstă, profesie și din orice mediu, atâta timp cât au deschiderea să lucreze cu ei și să ia acțiune în direcția dorită. Există multe probleme care pot fi adresate în life coaching, de la găsirea sensului sau misiunii personale la înlăturarea blocajelor de orice fel, recuperarea din burnout, eliminarea senzației de copleșire, acționarea în vederea atingerii obiectivelor sau a construirea și întărirea de limite (boundries).
Coaching de business
Se adresează antreprenorilor sau managerilor de la vârful companiilor și are scopul de a ajuta acești oameni să-și crească afacerile sau profitul. Mai poate fi canalizat pe identificarea obiectivelor pentru viitor sau îmbunătățirea și eficientizarea operațiunile.
Executive coaching (C-level)
În genereal are ca focus îmbunătățirea abilităților de leadership, gestionarea schimbărilor organizaționale, echilibrul între muncă și viață personală sau managementul oamenilor și al performanței acestora.
Career coaching
Se adresează persoanelor care își caută un loc de muncă sau sunt deja angajați și vor să evolueze în carieră, în mod conștient. Focusul aici merge înspre identificarea punctelor forte, a pasiunilor și intereselor individuale;, pe viziunea și obiectivele în carieră, pe găsirea misiunii personale, claritate sau accelerarea parcursului în carieră.
Diferențele dintre coaching și training, mentorat, consultanță sau terapie
Fiind un termen suprautilizat și folosit și de către alte profesii, cred că e util să ne uităm la diferențele dintre coaching și training, mentorat, consultanță sau terapie. Toate sunt utile în momentele potrivite și de aceea cred că e important să fim conștienți de modul în care ne pot ajuta fiecare și de diferențele ele.
Training
Training-ul sau predarea implică un profesor expert care oferă cunoștințe și informații studenților. Deși trainerii buni folosesc tehnici participative și interactive, folosite și în coaching, există cu siguranță o diferență în modul de livrare al serviciilor de training. În primul rând, trainerul e poziționat ca și un expert pe subiectul pe care studenții vor să-l aprofundeze, pe când un coach nu trebuie să fie un expert în zonele unde își susține clienții.
Mentorat
Un mentor e o persoană cu experiență în domeniul sau contextul în care cel care-i cere ajutorul vrea să performeze. Mentorul a parcurs deja drumul pe care vrea să meargă clientul său. Sau cel puțin un drum similar.
O relație de mentorat se concentrează de obicei pe viitor, dezvoltarea carierei și lărgirea orizonturilor unui individ, și include sfaturi utile pentru a ajunge acolo. Spre deosebire de coaching, care tinde să se concentreze mai mult să rezolve probleme sau crească spectrul de alegeri disponibile clientului.
Mentorul e o sursă de inspirație și sprijin, dar nu e cineva care observă și susține clientul în schimbări de comportament în munca sa de zi cu zi. În schimb, un coach lucrează mult și la nivel de comportamente.
Consultanță
Rolul unui consultant e cel de expert pe un anumit domeniu. În relația cu clienții, consultantul face o evaluare, apoi un plan de acțiune ce trebuie implementat și adesea asistă clienții la implementarea lui.
Terapie
Intervenția terapeutică se concentrează în mare parte pe trecut, ajutând individul să depășească barierele și problemele din trecutul său și să meargă mai departe. Multă lume consideră asta principala diferență față de coaching, în afară de informațiile și tehnicile folosite.
În concluzie
Termenul „coaching” poate înseamna lucruri diferite pentru diferite persoane, dar, în general, se referă la a susține și ghida oamenii să-și rezolve propriile probleme și să-și îmbunătățească propriile performanțe.
Nu contează dacă este folosit în sport, în plan personal, în carieră sau business, un coach bun știe că oamenii au întotdeauna soluțiile la propriile probleme.
Au nevoie doar de susținere pentru a le descoperi.
Subiecte
Etichete