You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Răzvan Ivașcu

Articole și noutăți

Fundamentele NLP: Oamenii au toate resursele necesare

Ca orice pe lumea asta, Programarea Neuro-Lingvistică are o bază solidă pe care e construită. În NLP baza solidă e reprezentată de cele 13 presupoziții NLP, un set de asumpții utile, convenabile, care odată integrate ca și convingeri sau atitudini, potențează tot ceea ce facem, fie că folosim NLP sau nu.

Azi mi-am propus să vorbesc despre una dintre ele.

Fundamentele NLP – 1. Oamenii au toate resursele necesare pentru a reuși și pentru a-și atinge rezultatele și obiectivele. Nu există oamenii lipsiți de resurse, ci numai stări sufletești fără resurse.

Adevărul este că fiecare dintre noi este complet echipat cu toate resursele de care avem nevoie pentru a trăi vieți satisfăcătoare.

Probabil că ai mai auzit asta undeva până acum 🙂

Fundamentele NLP - Oamenii au toate resursele necesare pentru a reuși și pentru a-și atinge rezultatele și obiectivele.
Fundamentele NLP – Oamenii au toate resursele

Atunci cum se face că deși avem tot ceea ce avem nevoie să reușim, nu toată lumea are viața pe care și-o dorește?

De ce nu avem cu toții cariera sau business-ul mult visat?

De ce nu suntem toți în relația perfectă? Sau dacă o avem, de ce nu funcționează pe termen lung?

De ce nu avem cu toții stilul de viață sau corpul pe care ni-l dorim?

De ce nu trăim cu toții în abundență?

Felul în care am înțeles eu asta este următorul: avem deja toate resursele de care avem nevoie, dar de multe ori nu le accesăm.

E ca și cum am avea la dispoziție cea mai rapidă mașină din lume, dar o conducem folosind doar viteza 1 și marșarierul. Ne-am putea deplasa dintr-un loc în altul, dar nu ar fi foarte eficient.

Corpul și mintea noastră funcționează la un nivel de geniu

Când temperatura de afară scade, corpul nostru tremură pentru a ne încălzi, dilată vasele de sânge pentru a proteja pielea și ne face să urinăm mai frecvent pentru a reduce tensiunea arterială. 

Când avem o infecție, corpul generează febră pentru a o rezolva și trimite celulele albe ale sistemului imunitar în luptă. 

În orice moment, corpul nostru procesează alimentele, filtrează aerul și separă oxigenul de dioxidul de carbon și pompează sânge peste tot. 

Corpul uman e un sistem atât de complex, încât încearcăm de secole să ne dăm seama cum funcționează și încă nu-l înțelegem cu adevărat.

Asta vine ca echipament standard. Și funcționează perfect, fără să facem nimic în mod conștient.

Hai să ne uităm și la minte acum

Potrivit lui Mihaly Csikszentmihalyi în cartea sa Flow: The Psychology of Optimal Experience, în fiecare secundă, cele cinci simțuri ale noastre colectează peste 2.000.000 de biți de informații, iar mintea nostră filtrează acești 2.000.000 de biți (estimarea din prezent e de 11.000.000 de biți pe secundă) până la 126 de biți gestionabili conștient. Face asta ștergând, generalizând și distorsionând datele primite. 

Organizează instantaneu aceste date, le stochează și transmite corpului instrucțiuni. În tot acest timp, trage concluzii și învață lecții utile pentru viitor.

Și asta vine ca echipament standard. Și funcționează tot perfect, fără să facem nimic în mod conștient. (apropo, atunci când nu ai nici un motiv pentru care să fii recunoascător/recunoscătoare, gândește-te doar la asta 🙂 )

Deci, cum se face că am primit toate aceste abilități uluitoare și nu putem să ne creăm viețile dorite? 

Soluția e în stările pe care le avem.

Există stări propice pentru performanță și rezultate. Și există stări în care, oricât efort am depune, nu avem rezultate.

În NLP, printre primele lucruri pe care le învățăm este să operăm dintr-o stare de excelență fizică și psihică, atunci când vrem rezultate.

Cu siguranță ai experimentat și tu astfel de stări. Sunt acelea în care ești „in the zone”. Unde tot ceea ce faci, funcționează bine. Pur și simplu. Fără efort. Unde te simți puternică/puternic și totul e aliniat, sincronizat și parcă totul în jurul tău îți susține acțiunile.

Adesea însă, operăm din stări fără resurse, care sunt în contradicție cu puterea abilităților noastre naturale. Stările în care ne facem griji, suntem tensionați, simțim frică sau furie, panică sau nesiguranță. Acestea anulează abilitățile noastre naturale de a relaționa, de a da 100% în business sau de a trece cu zâmbetul pe buze interviul acela important.

Sună familiar?

Tindem să credem că oamenii excepționali, cei care performează în domeniile lor, sunt mai bine echipați din naștere decât restul, orice ar însemna asta. Asta, apropo, e o convingere care ne limitează. 

Nu spun că nu ne diferențiem unii de alții în multe feluri, dar cred cu tărie că avem cu toții tot ceea ce avem nevoie pentru a avea succes.

Ca să ajungem acolo, în primul rând, avem nevoie de două lucruri:

  1. Să credem (sau să avem convingerea) că toți oamenii au toate resursele necesare pentru a reuși și pentru a-și atinge rezultatele și obiectivele. Pentru că asta ne include și pe noi.
  2. Să avem la îndemână strategii prin care să ne punem în stări cu resurse, astfel încât să putem accesa tot ce avem deja la dispoziție.