NLP – Ce este Programarea Neuro-Lingvistică?
M-am întâlnit cu Programarea Neuro-Lingvistică (NLP) în 2014, într-un moment mai puțin fast pentru mine, printr-un proces de coaching cu NLP. Habar nu aveam la acea vreme ce presupune un proces de coaching, în schimb auzisem puțin despre puterea tehnicilor și proceselor ce compun NLP-ul.
La acel moment, nu prea mi-am dat seama ce mi s-a întâmplat (sau mai bine zis, ce am întâmplat), însă acum, privind înapoi, a fost perioada cu cea mai rapidă și consistentă transformare din viața mea. În bine, bineînțeles!
Ulterior acelui proces de coaching mi-am dorit mult să aflu ce e în spatele lui. De ce poți schimba atât de multe într-un timp atât de scurt? Și cum pot face eu asta cu mine, zi de zi?
Așa că am parcurs aproape toate nivelurile de formare în NLP cu gândul de a face mai multe pentru mine, de a aduce mai multă conștiență în viața mea și mi-a și ieșit într-o bună măsură.
În 2015, am mers la primul nivel de pregătire în Programare Neuro-Lingvistică, cel de Practician NLP, Time Line Therapy, Coaching Hipnoză, care a durat 8 zile și jumătate, 10 ore pe zi. Apoi a urmat cel de Master Practician NLP, Time Line Therapy, Coaching Hipnoză în 2017, cu durata de 16 zile, tot câte 10 ore pe zi, Iar în 2018 am decis să fac cursul Trainers Training, ca să scap de frica de a vorbi în public, o experiență de 18 zile pe care nu o voi uita niciodată.
Ce m-a surprins cel mai mult, pe lângă informațiile și tehnicile pe care le-am învățat, a fost experiența de învățare total diferită de tot ce am întânit până acum. Pe lângă informațiile valoroase, transformările prin care am trecut în fiecare zi, am regăsit acolo dorința de a învăța și de a crește consistent. Și conștient . Mi-a dat puterea înapoi, sau mai bine spus, mi-a arătat calea către puterea personală.
„Ceea ce vedem și auzim este ceea ce gândim. Ceea ce gândim este ceea ce simțim. Ce simțim ne influențează reacțiile. Reacțiile devin obiceiuri și obiceiurile noastre sunt cele care ne determină destinul.”
Bob Gass
- Programare Neuro-Lingvistică (NLP)
- Ce e de fapt NLP sau Programarea Neuro-Lingvistică (NLP)?
- Programare? Neuro? Lingvistică?
- Ce nu este Programarea Neuro-Lingvistică?
- Istoria NLP-ului: de unde vine și încotro se îndreaptă?
- Importanța Programării Neuro-Lingvistice

Programare Neuro-Lingvistică (NLP)
Răspunsul foarte scurt e că Programarea Neuro-Lingvistică sau NLP-ul este studiul excelenței.
În același timp, Programarea Neuro-Lingvistică (NLP) e și o atitudine. O atitudine de curiozitate, învățare și respect pentru modurile unice ale celorlați de a vedea și a experimenta lumea.
Este un mijloc de a găsi esența acelei excelențe și de a face acest lucru în așa fel încât să poată fi codat și reprodus, cu scopul de a avea excelența la îndemână, disponibilă ori de câte ori alegem. Prin urmare, aș putea spune că e un mod de a ne antrena pe noi înșine și pe alții pentru a obține în mod constant rezultatele pe care le dorim pentru noi înșine, pentru afacerile noastre și pentru viața noastră.
NLP-ul sau Programarea Neuro-Lingvistică este drumul către esența excelenței … E diferența care face diferența.
– Sue Knight
Ce e de fapt NLP sau Programarea Neuro-Lingvistică (NLP)?
Programarea Neuro-Lingvistică e o colecție de tehnici și instrumente cu ajutorul cărora înveți despre tine și cei din jur și cu care schimbi ceea ce nu funcționează. Conține informații care transformă gândirea și e un model de educație diferit de orice am întâlnit până acum, care are darul de a porni un proces de evoluție accelerată, care continuă să producă rezultate pentru mult timp.
Programarea Neuro-Lingvistică (NLP) este un proces de modelare a tiparelor conștiente și subconștiente, unice pentru fiecare dintre noi, cu ajutorul căruia ne putem îndrepta continuu către maximizarea potențialul nostru.
NLP nu este nimic nou sau de sine stătător, este studiul a ceea ce funcționează, și mai mult, a ceea ce funcționează foarte bine.
Eu îi mai spun NLP-ului și dezvoltare personală pe steroizi. Dezvoltare personală pentru că e un corp de lucru complet, cu ajutorul căruia poți să te dezvolți oricât și în orice direcție vrei. Pe steroizi pentru că are capacitatea de a impacta puternic orice context în care-l folosești.
Dacă vrei:
- să-ți îmbunătățești relațiile și să dezvolți abilitatea de a crea conexiuni puternice;
- să-ți crești empatia și să-ți dezvolți inteligență și agilitatea emoțională;
- să comunici eficient;
- să scapi de convingeri care te limitează sau să adopți convingeri noi și utile;
- să ai succes în orice context;
- să îți dezvolți abilitatea de a învăța, astfel încât nu doar să poți gestiona schimbarea, dar mai mult, să o îmbrățișezi și chiar să o inițiezi;
- să înveți să te împrietenești cu trecutul și cu emoțiile tale ca să poți creea viitorul pe care ți-l imaginezi;
- să-ți dezvolți flexibilitatea astfel încât să poți performa excelent în orice context;
- să înveți strategii noi prin care să-ți explorezi și să-ți dezvolți creativitatea;
- să dezvolți continuu noi moduri de gândire;
- să înțelegi psihologia umană;
- să ai metode testate și eficiente cu care să te asiguri că îți duci la îndeplinire obiectivele importante;
- să înveți tehnici de relaxare si (re)conectare cu tine;
- să-ți crești abilitățile de leadership;
- să înveți să vinzi sau să-ți crești vânzările;
- să-ți dezvolți gândirea critică;
Programarea Neuro-Lingvistică e răspunsul pentru toate cele de mai sus.
Și lista poate continua aproape la nesfârșit, pentru că, contextele în care NLP-ul poate fi aplicat cu potențialul de a îmbogăți acel context sunt aproape nelimitare. Practic NLP-ul e dezvoltare personală fără a se numi dezvoltare personală și oferă în ziua de azi acel „unfair advantage” celor care-l practică.
Mai mult, dacă e să mă gândesc la abilitățile esențiale despre care majoritatea lumii spune că vom avea nevoie în viitorul apropiat, NLP-ul le conține aproape pe toate, dacă nu chiar pe toate.
Programare? Neuro? Lingvistică?
Neuro
Se referă la minte și la neurologia umană. Învățăm obiceiuri, dintre care unele necesare pentru a ne descurca în viață: cum să umblăm și să vorbim, cum să respirăm, cum să conducem, cum să mergem cu bicicleta, cum să mâncăm, cum să râdem și să plângem și cum să simțim.
Majoritatea obiceiurilor noastre sunt păstrate în mintea noastră subconștientă. Prin creșterea gradului de conștientizare a modelelor din gândirea noastră, putem învăța cum să influențăm rezultatele pe care le obținem în munca și viață, în general. Cheia pentru găsirea succesului personal sau în business vine din noi înșine.
Lingvistica
Se referă la limbajul verbal și nonverbal pe care îl folosim pentru a comunica cu noi înșine și cu ceilalți. Limbajul noastu este de fapt viața noastră. Ceea ce putem spune este ceea ce putem gândi și ceea ce putem face. Stăpânirea structurii limbajului nostru este esențială într-o lume în care comunicarea sub toate formele sale este elementul esențial al bunăstării noastre.
Programarea
Se referă la modul în care punem împreună toate aceste modele de gândire, limbaj și comportament pentru a obține rezultatele pe care le avem – bune sau rele.
Ne derulăm viața după strategii, într-un mod foarte similar cu un computer care utilizează un program pentru a obține un rezultat specific. Înțelegând aceste strategii, avem posibilitatea de a alege, alegerea de a face mai mult din același lucru sau alegerea de a schimba ceea ce nu funcționează.
În esență, NLP este studiul modului nostru de gândire, al comportamentelor și al limbajului care ne ajută să construim seturi de strategii pentru tot ceea ce facem – pentru luarea deciziilor, construirea relațiilor, inițierea unei afaceri, antrenarea unei echipe de oameni, inspirarea și motivarea celorlalți, crearea de echilibru în viața noastră, negocierea drumului nostru pe parcursul zilei și, mai ales, învățarea modului de a învăța.
Vestea bună este că putem învăța cum să ne perfecționăm strategiile existente, precum și să descoperim noi și chiar să le eliminăm pe cele care sunt redundante. Vestea proastă este că, în cea mai mare parte, piesele critice ale acestor strategii sunt în afara conștienței noastre. De cele mai multe ori, nu știm ce facem sau cum o facem.
Cu ajutorul Programmării Neuro-Lingvistice putem „despacheta” nu numai tiparele conștiente, dar mai ales cele inconștiente, astfel încât să putem învăța de ce și cum facem ceea ce facem.
Mai jos e un exemplu de intervenție rapidă cu NLP, de la Tony Robbins, un om care aplică Programarea Neuro-Lingvistică în evenimentele lui de dezvoltare personală.
Ce nu este Programarea Neuro-Lingvistică?
Văd și aud constant două înțelegeri greșite a ceea ce înseamnă NLP-ul:
- NLP = pseudo-știință
- NLP = manipulare
Hai să le luăm pe rând să vedem ce-i cu ele și în ce fel cred eu că sunt greșite.
NLP-ul este o pseudo-știință? În primul rând NLP-ul nu pretinde a fi știință. În al doilea rând presupoziția din spatele acestei afirmații e că nu funcționează, ceea ce . Nu neg și nu vreau să scad în vreun fel rolul și importanța științei pentru omenire. În același timp cred că există multe alte arii în viețile noastre care au cel puțin la fel de multă importanță. Din păcate, trăim într-o societate care pune din ce în ce mai mult accent pe importanța rațiunii pure, lăsând de o parte, ignorând chiar, celelalte fațete care contribuie la întregul numit ființă umană.
NLP înseamnă manipulare sau e manipulator? Asta duce cu gândul la putere asupra celorlalți, nu-i așa? NLP-ul, la fel care orice alt corp de lucru, nu e nici bun nici rău. Are valoare atunci când îl folosești cu scopul de a genera schimbări pozitive și în același timp poate fi folosit cu scopuri mai puțin pozitive. Spre exemplu, poți folosi știința pentru rezolva problemele complexe ale umanității sau o poți folosi pentru a crea arme de distrugere în masă . Rezultatele sunt foarte diferite și diferența nu o dă știința în sine, ci modul în care e folosită.
Istoria NLP-ului: de unde vine și încotro se îndreaptă?
Creatorii NLP-ul sunt Richard Bandler și John Grinder. Programarea Neuro-Lingvistică a apărut la începutul anilor 1970, când Bandler, student la informatică, a trebuit să transcrie înregistrări ale lui Fritz Perls, unul dintre principalii dezvoltatori ai terapiei Gestalt. Pe măsură ce a tradus munca lui Perls, Bandler a constatat că a devenit bun la terapie Gestalt și a început să lucreze cu oameni, sub supervizarea lui John Grinder.
Bandler a cunoscut-o apoi Virginia Satir (1916-1988), autor american, asistent social și terapeut de familie apreciat la nivel internațional, co-fondator al Institutului de Cercetări Mintale (RMN) din Palo Alto, California, prin Robert Spitzer, care i-a cerut lui Bandler să înregistreze și să transcrie un atelier de o lună pe care Satir urma să îl țină în Canada, cu scopul de a transforma acest material într-o carte.
Făcând toate astea, Bandler și-a dat seama că are un talent special, acela de a modela metodele utilizate de Perls și Satir. Modelarea stă la baza NLP-ului și a fost folosită pentru a „traduce” acele comportamente excelente și care dau rezultate, într-un număr finit de pași repetabili, care conduc de fiecare dată la același rezultat.
Bandler a modelat, de asemenea, activitatea lui Fritz Perls, (1893-1970), care a dezvoltat o formă de psihoterapie pe care a cunoscut-o ca terapie Gestalt. Influențat de activitatea lui Perls, Bandler a format grupuri de studiu și a oferit ateliere, care au fost concentrate în jurul acestei terapii.
Bandler și Grinder au făcut orice a funcționat și au eliminat ceea ce nu a funcționat. Au studiat lucrarea, scrierile și înregistrările lui Perls și Satir, pentru a extrage esența care i-a făcut excepționali pe acești doi terapeuți. Cum au produs excelența în munca lor?
Primele două cărți publicate de Bandler și Grinder pe NLP, au fost tehnicile folosite de Perls și Satir, The Structure of Magic, Vol I & II. Cărțile au identificat modele de limbaj caracteristice terapeuților eficienți, publicate în 1975 și 1976. A doua lor carte, Frogs into Princes, a fost publicată în 1979.
După obținerea unor rezultate deosebite, modelarea metodelor utilizate de Perls și Satir, Bandler și Grinder au început să modeleze alți comunicatori mari. Au fost profund influențați de Gregory Bateson și au studiat opera lui Alfred Korzybski (1879-1950). Studiul operei celebrului hipnoterapeut Milton Erickson (1901–1980). De asemenea, au inclus lucrările lui Noam Chomsky (1928-prezent), un lingvist american, om de știință, filozof și comentator politic, care a dezvoltat gramatica transformațională până la sfârșitul anilor ’50.
Bandler și Grinder au fost captivați de tehnicile lui Milton Erickson și au încorporat stilul conversațional de hipnoză al lui Erickson în NLP. Au început să folosească comunicarea către subconștient folosind limbaj abstract. Erickson s-a concentrat pe construirea rapportului și întâlnirea persoanei în modelul lumii ei, pentru a îndepărta rezistența la schimbare. Tehnicile lui Erickson au devenit o parte centrală în NLP și sunt cunoscute sub numele de „Modelul Milton”.
NLP include acum lucrările lui, Leslie Cameron Bandler, Robert Dilts, Judith DeLozier, David Gordon, Tad și Adriana James sau David Shephard.
Importanța Programării Neuro-Lingvistice
Programarea Neuro-Lingvistică a crescut și va continua să crească în relevanța pe măsura ce evoluăm, pentru că nu există, în acest moment, nimic la fel de amplu și puternic în zona educației și dezvoltării personale.
Subiecte