You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Răzvan Ivașcu

Articole și noutăți

De ce iubesc NLP-ul? #1

Dacă mi-ai citit povestea pe website, probabil că știi asta deja, perioada la finalul anului 2014, în care am lucrat cu un coach pe o provocare zdravănă din plan personal, a fost una cu o creștere accelerată pentru mine. 

Mi-am luat mult mai mult din acel proces decât ce mi-am propus la început.

Și în esență, mi-a influențat traiectoria în mod semnificativ.

Atunci când am decis să merg la primul nivel de formare în NLP, Time Line Therapy & Hipnoză (la cea mai faină școală de acest fel din România, by Camelia Păduraru), am făcut-o din motive foarte pragmatice.

Nu am înțeles mare lucru din acel proces, iar unele sesiuni mi s-au părut de-a dreptul ciudate, însă eram super motivat să-mi rezolv problema.

Când am început să văd rezultate concrete (multe dintre ele într-un timp foarte scurt – peste noapte, cum ar veni), am devenit curios în legătură cu tehnicile alea ciudățele și mi-am dorit să aflu mai multe despre ele.

Cum funcționează? 

De ce funcționează?

Și cum pot produce schimbare într-un timp atât de scurt și în alte zone?

În plus, mai aveam o mulțime de lucruri de rezolvat la mine și dacă era să o fac prin procese de coaching, cu tariful Cameliei de la acea vreme, ar fi fost relativ costisitor să mă ocup de toate 😀

So, unul dintre motivele pentru care iubesc NLP-ul e pentru că mă ajută să îmi suțin clienții să producă schimbări rapide la nivel mintal/mental și comportamental.

Și asta generează mai departe rezultate semnificativ mai bune în viața lor, în toate contextele.

Ce înseamnă schimbare rapidă? 

O mare arte din tehnicile din NLP, Time Line Therapy & Hipnoză, acționează la nivel de subconștient. Și ca să Îți dau puțin context legat de ce se întâmplă în procesele mele de coaching:

  1. Toate provocările pe care le avem (și le au clienții cu care lucrez), au o cauză mai profundă decât ceea ce descoperim la prima vedere și e stocată la nivelul minții subconștiente. Sau, cel puțin  guvernată de către subconștient.

    Descoperirea acestei cauze e partea cea mai grea în coaching, dar și cea mai fun.

    Intervenția ulterioară e simplă, prin comparație.
  2. Aplic întotdeauna principiul, intervenție minimă – rezultate maxime (contextualizat pe problema sau obiectivul clientului)

So, contrar cu credința majorității, schimbarea e ușoară!

Și se întâmplă instantaneu atunci când acționezi la nivel de subconștient, cu instrumentele potrivite.

Am un exemplu foarte fain prin care să-ți faci o idee mai bună despre aceste schimbări rapide, aproape magice 🙂  

Acum vreo doi ani am avut un proces de coaching despre care tot vorbesc de la acel moment.

Clientul vine cu o problemă în plan personal: insomnie.

După sesiunile inițiale descoperim că o potențială cauză e stresul major care vine din business.

Creștere accelerată în business, creșterea echipei, echipă care nu performează ideal (ca să fiu elegant). Apare frica de a pierde clienți, proiecte and so on. 

Dacă ar fi fost să se acționeze la un nivel superficial sau la nivel de efecte cum spunem noi în NLP, probabil că clientului respectiv i s-ar fi recomandat melatonină pentru somn, tehnici de respirație, yoga sau mindfullness ca să facă management de stres, niște training-uri & coaching pentru echipă, o agenție de recrutare care să-i găsească oameni mai buni, etc 🙂.

Problema e că atunci când acționezi cu soluții la efect, cauza nu dispare, în cel mai bun caz ții lucrurile sub control și toate cele de mai sus nu erau rezolvarea pentru acest caz punctul, asta deși fiecare dintre cele enumerate sunt foarte utile în momentele și contextele potrivite.

Un lucru pe care-l fac de fiecare dată în coaching e un proces de descoperire a ierarhiei de valori, în aria în care lucrăm. Și în acest caz l-am făcut pentru contextul business.

În cazul de față ierarhia de valori în business a clientului arăta foarte fain, dar lipsea cu desăvârșire orice valoare care semene sau să se apropie de “Organizare”. 

Nu zic că nu poți crește un business fără să fii organizat, poți, însă doar până la un punct. 

Cu acordul clientului și cu verificarea consecințelor, am propus adăugarea unei valori noi în ierarhie, Organizarea, pe locul 5. De ce 5? Pentru că primele 5 valori generează 80% din motivația din acel context și clientul a decis că primele 4 sunt mai importante.

Procesul de adăugare al noii valorii în ierarhie ne-a luat în jur de 15-20 de minute, cu totul.

La finalul sesiunii clientul mi-a cerut resurse, cărți, ceva din care să învețe să se organizeze și s-a mirat tare când i-am spus că pentru moment nu voi face asta. Era sceptic că doar acel proces va avea schimba ceva. I-am promis că dacă are nevoie de resurse i le dau în sesiunea următoare, dar pentru moment să lase procesul să-și facă treaba.

M-am întors săptămâna următoare și în momentul în care am intrat în birou, m-am mirat și eu.

Whiteboard-ul care acoperea unul dintre pereții biroului și care de obicei era gol sau aproape gol, era acum plin.

Plin cu organizarea tuturor echipelor/proiectelor pentru următoarele 2 săptămâni.

Și începuse să lucreze la planificare a doua sau a treia zi după sesiune.

Intervenție minimă – rezultate maxime (spun asta deși am făcut și alte procese care ne-au ajutat să ajungem acolo). Și schimbare rapidă.

Ce am făcut ulterior nu a mai fost mare lucru, iar clientul nu mi-am mai cerut informații sau resurse despre organizare, pentru că le avea deja, atât cât să-l susțină în acel moment în business. 

Problema era că nu avea valorile care să-l motiveze să le și aplice, să acționeze. 

Valorile (și nu doar ele – mai există și alte lucruri de genul acesta la nivel subconștient) funcționează ca niște întrerupătoare, care pornesc sau opresc anumite comportamente, pe care ele le guvernează.

Bineînțeles, e posibil să producem comportamente care nu sunt guvernate de propriile valori, însă de obicei nu vin cu la la fel de multă ușurință și constanță ca și atunci când propriile valori generează motivația pentru a le produce.

În esență, a avea valori aliniate cu ceea ce ne dorim să facem se traduce în a face acele lucruri cu ușurință (valorile ne susțin) vs. a face lucrurile pentru cu efort și cu multă muncă conștientă (valori nealiniate cu obiectivele noastre).

Ceea ce vă doresc și vouă: să fie ușor și fără efort. Și cu rezultate.