Furie
Sinonime pentru furie: mânie, înverșunare, (pop. și fam.) năduf, (pop.) îndrăcire, năbădăi ? (pl.), obidă, oțăreală, oțărâre ?, (reg.) năvârlii (pl.), pandalii (pl.), (înv.) toană, (fig.) turbare. (Un om plin de ~.). Cu atâtea sinonime, pare o emoție importantă pentru noi românii.
Vreau să încep această serie cu patru aspecte importante, pe care le voi repeta probabil în toate articolele.
1. Toate emoțiile (cu excepția rușinii, sau eu nu am găsit încă unul) au un rol funcțional pentru individ, și mai mult de atât, influențează direct modul în care gândim și ne comportăm.
2. O a doua remarcă importantă e că nu există emoții bune sau rele, negative sau pozitive, sunt toate bune pentru noi. E important să ne dăm seama că le etichetam ca fiind pozitive sau negative în funcție de felul în care ne simțim atunci când le experimentăm.
3. Al treile aspect important e că emoțiile sunt parte din noi și noi suntem 100% responsabili pentru crearea lor. Nu ne sunt „plantate” din exterior și e important să facem această distincție atunci când ne referim la ele. Expresia „persoana X mă enervează tot timpul” e greșită din acest punct de vedere. Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem în astfel de cazuri e: ce anume a făcut persoana X, lucru care m-a făcut să simt furie?
4. Ultimul aspect super important e că emoțiile sunt mesaje. Mesaje pe care mințile noastre subconștiente ni le transmit, cu scopul de a ne face atenți la aspecte importante pentru noi, în legătură cu evenimentele pe care le trăim în acel moment.
Ca să putem înțelege cu adevărat emoțiile, e util să le înțelegem, în primul rând, componentele importante:
- O componentă subiectivă sau felul în care experimentăm/percepem evenimentul sau situația în urma căreia avem emoția.
Probabil că ai văzut oameni care în aceeași situație au răspunsuri emoționale total diferite. Unul se înfurie, iar altul poate să râdă. Asta se întâmplă pentru că avem experiențe diferite de viață și avem o perspectivă unică asupra ei, iar emoțiile sunt strâns legate de felul subiectiv în care percepem lumea. - O componentă fiziologică sau felul în care se simt emoțiile în corp. Există reacții chimice diferite în corp asociate fiecărei emoții și fiecare emoție în parte e determinată de un mix de neurotransmițători. Asta determină și schimbări la nivel de postură, stăm într-un fel atunci când ne simțim triști și adoptăm o cu totul altă postură atunci când simțim furie.
Acesta e un aspect important pentru că un lucru asupra căruia avem control 100% e corpul nostru și pentru că putem să ne influențăm mintea folosindu-ne de corp în aceeași măsură în care mintea noastră ne influențează corpul. - A treia componentă majoră e cea expresivă sau comportamentele pe care le avem în urma emoțiilor. Componenta cea mai importantă în esență, pentru că determină rezultatele pe care le avem.
Acum hai să vedem ce-i cu furia
Am spus mai devreme că toate emoțiile sunt mesaje, mesaje pe care subconștientul le aduce în conștiență pentru a adresa ce e de adresat în contextul respectiv.
În cazul furiei, o simțim în următoarele situații:
- nu ne sunt respectate granițele
- ne sunt încălcate valorile
- nu ne sunt respectate convingerile sau
- nu ne sunt respectate emoțiile/sentimentele
- ne simțim amenințați
- ne simțim fără putere
- ne simțim invalidați sau
- ne simțim nedreptățiți
Un exemplu bun pentru încălcare de valori e în trafic, pentru persoanele pentru care e important să respecte regulile. O încălcare a regulilor de circulație din partea unui alt șofer poate avea ca și consecință furia primului. În schimb, pentru cineva care nu are valoarea respectării regulilor, o astfel de situația va avea un efect total diferit.
Acum, probabil că te poți gândi la un exemplu concret din viața ta, când ai simțit furie, pentru fiecare dintre tiparele de mai sus. S-ar putea ca emoția asociată unor amintiri, pentru unele dintre ele, să te deranjeze încă. Și e foarte probabil ca pentru altele, să nu mai simți furie atunci când te gândești la ele. Ba mai mult, sunt și situații în care, în trecut, simțeai furie, și azi le privești cu indiferență sau dintr-o poziție neutră.
Ce face diferența între cele două?
Cel mai important aspect, care face diferența în situații cu încărcătură emoțională, e cel al învățămintelor. Concluziile pozitive și personale pe care le putem trage din astfel de evenimente, ne ajută nu doar să ne detașăm emoțional de evenimentul respectiv, ci și de orice altă situație similară în viitor.
Cum facem asta?
În primul rând trebuie să fim la cauza pentru emoțiile noastre, să ni le asumăm. Voi vorbi într-un articol viitor despre cum a fi la cauză pentru tot ce suntem și se întâmplă în viața nostră e cel mai bun lucru pe care-l putem facem și cum asta e cheia puterii personale.
Pasul doi e conștientizarea. E la fel de puternică ca și asumarea, pentru că nu putem schimba nimic de care nu suntem conștienți, right?
Ori că le conștientizăm atunci pe moment, ori mai târziu, dupa ce evenimentul cu încărcătură emoțională a avut loc, e importăm să fim conștienți de emoțiile noastre.
Simpla conștientizare ne poate scoate de pe „pilot automat” și deschide calea spre rezolvare, într-un mod echilibrat.
Subiecte