You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Răzvan Ivașcu

Articole și noutăți

3 situații în care nu ai nevoie de un coach

Coaching-ul este „the new shiny thing” printre antreprenori și profesioniști, dintr-un motiv foarte bun – livrează rezultate.

Și rezultatele ar trebui să fie factorul determinant atunci când alegi să apelezi la serviciile unui coach.

Cu asta în minte, îți las mai jos top 3 situații în care nu ai nevoie de un coach.

Poate te-ai gândit să angajezi un coach, dar nu ești sigură că merită timpul și banii tăi. Te înțeleg perfect, pentru că am fost în situația asta de mai multe ori până acum.

În unele situații am avut de făcut o alegere ușoară, iar în altele mi-a fost greu să iau o decizie sau am avut multe dubii după ce am făcut-o.

Găsirea unui coach bun, pentru tine, cu abilități excelente, este foarte importantă.

Cu toate acestea, mai important decât coach-ul ești chiar tu.

TU trebuie să fii pregătit pentru un proces de coaching.

Pentru că TU vei fi cel care va acționa.

Și TU vei fi cea care se va schimba.

Cum poți știi cu certitudine dacă ești pregătit pentru coaching?

Nu cred că există un răspuns universal pentru asta, dar există 3 situații în care nu-ți recomand să apelezi la serviciile unui coach.

 1. Vrei să se schimbe altcineva

  Probabil că nu te așteptai la asta, dar pot să-ți confirm din propria experiență că există multe situații de acest fel. Sunt o mulțime oameni care vor să se schimbe parinții, partenerul de cuplu, colegii sau managerul.

  Și nu e nimic în neregulă cu a ne dori schimbări la alte persoane, atâta vreme cât intenția asta e una 100% pozitivă pentru ei.

  Oriunde ne-am afla pe traseul evoluție personale, putem deveni mai buni și avem nevoie să schimbăm aspecte la nivel de personalitate și de comportamente pentru a ajunge acolo.

  Un proces de coaching, însă, nu poate garanta o schimbare pentru persoanele care nu sunt implicate în el, deși se întâmplă adesea ca schimbările clienților, din coaching, să influențeze percepția altor persoane despre ei și asta poate genera, mai departe, schimbări în interacțiunea dintre ei.

  În mod practic, coaching-ul te ajută să îți schimbi gândirea, să faci schimbări la nivel de indentitate sau să îți schimbi comportamentele astfel încât să-ți servească mai bine contextului curent.

  Așadar obiectivele cu care intri într-un proces de coaching trebuie să fie, înainte de orice, obiective personale.

  Dacă vrei să se schimbe alți oameni, confirmă întâi cu ei că și își doresc același lucru și recomandă-le lor un coach sau terapeut, dacă răspunsul e afirmativ.
 2. Vrei soluții de-a gata

  Dacă ești în căutarea unui expert care să îți ofere sfaturi sau o „rețetă” pe care doar să o aplici, probabil că ai nevoie de un mentor sau un consultant.

  Un coach te susține să îți accesezi puterea personală, să găsești propriile soluții la problemele cu care te confrunți și să te dezvolți pe parcursul procesului, iar pentru asta e nevoie de un proces personalizat, care să funcționeze pentru tine.

  Pun aici un video care să te ajute să-ți faci o idee despre cum decurge un proces de coaching și ce face fiecare parte implicată în el.


 3. Vrei „să vrei” să te schimbi

  Un coach nu poate acționa în locul tău, în schimb te va ajuta să identifici strategia de care ai nevoie și de pașii următori, te va ajuta să își găsești motivația să-i faci, dar nu îi va face pentru tine.

  Schimbarea la nivel personal nu poate fi subcontractată, oricât de mult mi-ar plăcea mie să am această abilitate în relația cu clienții mei 🙂

  Înainte să apelezi la un coach, e bine să fii sigură că ești dispusă să faci acele schimbări pe care le vrei pentru tine și vei face tot ceea ce ține de tine să le aduci în realitate, pentru că altfel poate fi o pierdere de timp și energie.

Dacă în acest momente te gândești să apelezi la un coach, validează că nu te regăsești în cele 3 situații de mai sus înainte să faci pasul următor.

Subiecte